Bilvård

Att vårda sin bil gör man inte bara för att den ska se snygg ut utan bilen behåller sitt värde längre och rostar inte lika lätt om man sköter om bilen och tvättar och vaxar den. För att behålla den där nybilskänslan i lacken gäller det att tvätta och polera bilen regelbundet. Kanske inte varje vecka, men i alla fall en gång per månad.

Tvättning av bilen

Använd framförallt ett schampo av hög kvalité och med bra tillbehör till bilen så underlättar arbetet. Använd schampot i varmt vatten och en stor hink för att få bort värsta smutsen från bilen. Skölj noga mellan varven för att få så rent det bara gå. Kring däck och fälgar använd en annan svamp eller varför inte en borste för att få bort smutsen som kan vara lite mer i fälgarna som fastnat i vinklar och vrår. Torka sedan av bilen efter du tvättat klar med schampo och spolat med ren vatten med någon form av trasa, sämskskinn är att fördra men det går också bra med någon typ av fibertrasa.

Vax och polering

För det första så inspektera lacken på din bil för att kontrollera så inga stenskott eller andra skador på lacken finns som du måste åtgärda innan du vaxar och polerar. Det kan också vara så att lacken är matt på motorhuv och tak. Har du en lack i bra skick så är det bara att köra i gång. Använd en bra polish för att få så bra finish som möjligt. Samma sak gäller med vaxet, bra produkter ger ett bra slutresultat. Att använda ett flytande vax kan vara att föredra, men samma regler gäller här som ett vanligt vax. Ta inte för stora ytor åt gången, så inte vaxet hinner hårdna och det blir svårare att få en bra yta.

Däck och fälgar

Interiör på en bil Att däck och fälgar blir betydligt smutsigare än resten av bilen beror av damm från bromsar och vägarna, så därför finns det specialprodukter för dessa. Det finns fantastiska produkter för fälgrengöring som tar fett asfalt, bromsdamm och annat som som nästan etsat sig fast i fälgen. Spraya på medlet låt stå och verka i ett par minuter och skölj av med vatten, voila, som nytt. Ja nästan i alla fall. För däcken finns det också medel som gör att däcken återfår glansen och ser i princip nya ut.

Så, då är det bara invändigt kvar, ta ur mattor med mera och dammsuga ur bilen. För instrumentpanel och dörrsidor finns det vinylrengörningsmedel som gör att det får tillbaks sin ursprungliga glans och interiören blir som ny på din bil.

Skulle man inte orka/ha tid att få sin bil i fantastiskt skick så finns det massor av rekondfirmor som tar hand om din bil. Vill du läsa mer om bilvård så hittar du en bra sida här med enkel beskrivning  på hur du ska sköta om din bil både till det yttre och inre.