Historiska racingförare

Sverige har sin storlek till trots genom tiderna varit en rätt så framgångsrik nation inom många sporter. Däribland olika motorsporter och vi tänkte presentera några av profilerna här.

Ronnie Peterson

Ronnie Peterson var Sveriges hittills mest framgångsrika förare någonsin inom Formel 1.  Han föddes 1944 och arbetade i unga år som bilmekaniker och maskinmontör innan racingen kom att bli hans liv – och tyvärr också ta hans liv.

Efter att ha kört Formel K och därefter Formel 3 så fick Peterson 1970 chansen att köra med de allra främsta. Efter ett antal framgångsrika år som förare inom Formel 1, med en andraplats i den totala VM-serien som bästa resultat så förolyckades Ronnie vid en tävling den 10 september 1978. Skadorna Peterson ådrog sig i loppet på Monzabanan i Italien var för allvarliga för att han skulle kunna återhämta sig och han avled dagen efter kraschen på sjukhus.

Ronnie Peterson blev bara 38 år gammal men koms ihåg av en hel motorsportvärld.

Kenny Bräck

En annan svensk som fått känna på hur det är att krascha är Kenny Bräck. Kenny klarade sig dock mirakulöst med livet i behåll från den våldsamma krascha han var inblandad i. Läkare ska i efterhand ha sagt att det var knappt ett enda ben i Kennys kropp som inte var av.

Faktumet att han bara knappt två år senare stod på starlinjen igen i Indy 500 var och är häpnadsväckande. Indy 500 är för övrigt en tävling där han är en av få som vunnit som inte kommer ifrån Nordamerika.

Comments Are Closed