Svenska MC-race

Runt om i landet körs ett antal mc-race under året. Några är stora event med storpublik, andra är lite mindre Här presenterar vi de mest kända och eller störst engagerande.

Det största mc-racet i Sverige, i alla fall sett till antalet deltagare är Gotland Grand National. Loppet körs varje år på alla helgons dag på Tofta skjutfält, som ligger en dryg mil söder om Visby. Tävlingen är öppen för både elit- och amatörförare och lockar runt 2 000 deltagare varje år. I år ser ut att bli något av ett rekordår  då hittills över 2 500 förare är anmälda. För att få starta i Grand National krävs att man fyllt 15 år, men inte 65 år.

Gotland Grand National är ett av de tre loppen som ingår i den så kallade enduroklassikern. De övriga två är Stångebroslaget och Ränneslättsloppet.

Stångebroslaget körs precis som Grand National på ett skjutfält, nämligen Prästtomta, cirka 3 mil norr om Linköping i de östgötska skogarna. Tävlingen har körts sedan 1994 och i år var det således 20-årsjubileum när de 2 200 förare ställde sig på startlinjen.

Det tredje loppet i enduroklassikern är Ränneslättsloppet som körs utanför Eksjö i Småland under oktober månad varje år. Tävlingen kördes för första gången år 1986 och är nästan lika gammal som Gotland Grand National som kördes för första gången 1984.

Sedan enduroklassikern infördes 1996 har fem förare fram till och med 2010 fullföljt klassikern 15 år i rad. En fullföljd klassiker innebär att man kör samtliga tre lopp under ett och samma år.