Sveriges bästa racingförare

Marcus Ericsson är killen som för någon månad sedan blev den förste svensk sedan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson körde sitt sista lopp 1991. Ericsson blev i början av januari klar för stallet Caterham.

Förste svensk på över 20 år

Sedan 1991 då som sagt Stefan Johansson körde sitt sista lopp i Formel 1 så har det varit skralt med svenska förare i racingens konungaklass. Närmast var Björn Wirdheim som under 2004 var med i Jaguarstallet som reserv, men han fick aldrig någon chans att tävla på riktigt.

Innan Marcus Ericsson fick chansen i Formel 1 så har han tävlat i det man ibland kallat för Formel 1:s plantskola, GP2. Att man kallar det för plantskola beror på att närmare 25 av GP2-seriens tidigare förare senare gått vidare till Formel 1 – bland andra årets två giganter, Mercedesförarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg.

Motvind och oflyt

Formel 1 i all ära, men Marcus Ericsson är nykomling och kör även för ett stall som aldrig någonsin tagit en enda poäng i världsmästerskapen. Så förutsättningarna har kanske inte varit de allra bästa i den mån att tro att han ska kunna ta några framskjutna placeringar. Faktum är att man på spelbolag så placerar de honom som den man minst tror ska ha chansen att vinna ett lopp.

Och det är kanske inte så konstigt med tanke på resultaten hittills. I det senaste loppet som gick av stapeln i Barcelona så kom han sist av alla. Att detta ändå inte är ett totalmisslyckande säger en del om hans säsong hittills. I ett antal lopp har han tvingats bryta, så bara faktumet att han gick i mål var alltså en framgång.

Problem med bilen

En förklaring till att det ändå inte gått speciellt bra sägs vara att man inte fått någon riktig ordning på bilen. Till Aftonbladet berättar han att bilen saknar grepp, vilket gör att bilen glider omkring på banan – svårkört helt enkelt.

I nästa lopp väntar Monacos Grand Prix – ett lopp som historiskt sett ansetts vara det allra svåraste i hela GP-serien. Låt oss hoppas att man ordnat lite bättre fäste för svensken till den tävlingen med de snäva svängarna på Monacos gator.

Comments Are Closed